Széchenyi 2020 Széchenyi Terv Plusz

Ki akar szuperhős lenni?

Ha Te is szuperhős szeretnél lenni, akkor fontos tudnod, hogy a tejnek és a tejből készült tejtermékeknek szuper titkos összetevői vannak. Ezek az összetevők abban segítenek, hogy kedvenc szuperhősödre hasonlíts.

fehérje1.   Az első titkos összetevő a FEHÉRJE!

A tejben van FEHÉRJE. A legtöbb fehérje a tejben és a túróban van.

Ettől lesztek erősek!
Ha minden nap tejet, kakaót vagy éppen vaníliás tejet isztok, akkor a fehérje izommá alakul. Így már biztosan olyan erősek lesztek, mint a szuperhősök.

A legtöbb fehérje a tejben és túróban van.
Ételek, ami tejjel vagy túróval készülnek:
vanília puding, tejbegríz, túrógombóc, túrós tészta, rizsfelfújt, körözött, mártások, gyümölcsleves

Kép4Kép5Kép12Kép1

 


zsír2.   A második titkos összetevő a ZSÍR!

A tejben lévő zsírtól leszünk okosak! Már napi 1 pohár tej is segíti az agyműködést, javítja a szellemi teljesítményt.

Találós kérdés: Ha minden nap 2 dl tejet megiszunk reggelire, és 1 l tejet vettünk, akkor hány napra elég a tejünk? (A megoldást lent találjátok)

A legtöbb zsír a tejfölben, a sajtban és a vajban található.
Ételek, ami tejföllel vagy sajttal készülnek:
sajtos-tejfölös tészta és lángos, sajtos tészták, sajtosrúd, melegszendvics, sajtkrém leves, meggyes kevert, bolognai spagetti

Kép2Kép3nullKép7Kép8Kép9

 


szénhidrát3.   A harmadik titkos összetevő a SZÉNHIDRÁT!

Ettől leszünk gyorsak! Vagyis energiával szolgálnak a fizikai és szellemi tevékenységetekhez. Nélkülözhetetlen a szerepük a memória, a tanulási folyamatok, a koncentrációs képesség fenntartásában.

Ha megittad a napi kakaódat, akkor a fehérjéből izom lett. Ahhoz, hogy felhasználd a szénhidrátot is, mozogni kell. Szénhidrátból mindegyik tejtermékben ugyanannyi található.


kalcium4.   A negyedik titkos összetevő a KALCIUM!

Ez a különleges nevű anyag azért kell, hogy a küldetések végrehajtása közben ne törjenek el a csontjaink.

Ha sok kalciumot esztek, erősek lesznek a csontjaitok, a fogaitok.

Próbáljátok ki! Ráléptek egy üres ásványvizes üvegre, amin rajta van a kupak. Azt tapasztalhatjátok, hogy nem tud összemenni, behorpadni. Ez a csontokkal is így van, ha sok kalciumban gazdag táplálékot fogyasztatok, akkor erősek a csontjaitok.
Ha levesszük a kupakot az üres ásványvizes palackról, akkor pikk-pakk összelapítható. Ez a csontokkal is így van, ha nem fogyasztotok kalciumban gazdag ételeket, akkor könnyebben eltörhet a csont.

Kalciumban gazdag élelmiszerek például a tej, joghurt, sajt.