Széchenyi 2020 Széchenyi Terv Plusz

Hírek

Újabb egyetemmel fűzi szorosabbra kapcsolatát a FINO 2025-06-12

Az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is együttműködnek a felek

A jövőben együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel a FINO. A cél egymás tevékenységének támogatás az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint az innováció területén. Az erről szóló megállapodást Szommerné Egyed Linda ügyvezető és Miseta Attila rektor írta alá.

 

20250611_fino_food_-_pte_egyuttmukodesi_megallapodas_alairasa-11088226-csortos-szabolcs-

 

 Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán elhangzott, hogy a partnerség alapja a közös érdekek mentén aktív és tartós szakmai kapcsolat kiépítése, amely hozzájárul mind az egyetem, mind a vállalat fejlődéséhez. Az együttműködés keretében közösen fejlesztik a Fino-Food működési területeihez kapcsolódó képzéseket, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vállalat szakértői vendégelőadóként jelenjenek meg a releváns oktatási programokban.

 

„Az egyetemnek szüksége van arra, hogy a hallgatói a megfelelő gyakorlatias képzésben részesülhessenek” – mondta dr. Miseta Attila, az egyetem rektora, majd hozátette, „Egy ilyen cég, megfelelő műszeres, igazgatósági hátteret tud biztosítani ahhoz, hogy mérnökök, közgazdászok és egyéb tudományterületek művelői is részt tudjanak venni a gyakorlatokon. Bízom benne, hogy a kapcsolat az elkövetkező években igazolni fogja az előzetes várakozásokat.” 

 

20250611_fino_food_-_pte_egyuttmukodesi_megallapodas_alairasa-11008106-csortos-szabolcs-


A PTE hallgatói számára a Fino-Food gyakorlati helyet biztosít, illetve részt vehetnek szakdolgozatok és diplomamunkák témavezetésében, bírálatában is. A FINO számára az együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a régió meghatározó felsőoktatási intézményével, ezáltal hozzájuthat a legújabb tudományos eredményekhez, technológiai megoldásokhoz, és aktívan részt vehet a szakmai utánpótlás képzésében.

 

„Stratégiailag az élelmiszeripar, leginkább a tejipar és az állati termékeket feldolgozó iparágak válaszút elé érkeztek: merre és hogyan tovább környezeti fenntarthatósági módon. Ez egyre fontosabb a fogyasztóknak, és nekünk is, hiszen a gyermekeinkre hagyjuk majd ezt a bolygót. Fontos, hogy mindezt úgy tegyük, hogy az fenntartható és egészséges legyen, hogy mindig megbízható, biztonságos termékek kerüljenek a fogyasztók asztalára. Bízom abban, hogy ebben a küldetésben és célban a Pécsi Tudományegyetem sok karával fogunk tudni együttműködni” – hangsúlyozta Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. Ügyvezetője. 

 

20250611_fino_food_-_pte_egyuttmukodesi_megallapodas_alairasa-11038163-csortos-szabolcs-

Az egyetem képzéseinek tartalma a gyakorlati igényekhez igazítható, így a hallgatók valós ipari környezetben szerezhetnek tapasztalatot, és mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nőjön a régióban való szakmai elhelyezkedés mértéke. A megállapodás így egyszerre szolgálja a régió gazdasági szereplőinek megerősítését, a felsőoktatás gyakorlatorientáltabbá tételét, és a helyben maradó, képzett munkaerő arányának növelését.

20250611_fino_food_-_pte_egyuttmukodesi_megallapodas_alairasa-11128304-csortos-szabolcs-

 

Siptár Dávid, a PTE Innovációmenedzsment és gazdaságkapcsolati igazgatója elmondta, az együttműködő partnerek kiválasztásakor jellemzően a képzéshez történő kapcsolódást, a hallgatók elhelyezkedésének a támogatását, illetve a kutatás-fejlesztési lehetőségeket szokták mérlegelni, majd kiválasztják azt a területet, ahol a legjelentősebb együttműködés alakulhat ki. A Fino-Food esetében azonban egy olyan vállalatról van szó, amely minden téren tud kapcsolódni az egyetemhez.

 

20250611_fino_food_-_pte_egyuttmukodesi_megallapodas_alairasa-11118293-csortos-szabolcs-

 

Vissza a hírekhez