Hírek
Különleges gasztronómiai élmények Kaposváron 2025-05-15
Június 3-án borvacsorákkal folytatódik az Ízek • Borok • Találkozások
Tovább folytatódik a tavaly ősszel nagy sikerrel megrendezett Ízek • Borok • Találkozások gasztronómiai program az iFood Élelmiszer Klaszter, a Kislépték Egyesület, a Somogyi Helyi Termék Egyesület, valamint a Dél-Balatoni Borút Egyesület közös szervezésében. Az összefogás tovább szélesedett, hiszen június 3-án, kedden 18 órától már hat étteremben lehet megkóstolni a helyi alapanyagokból álló ételsort, amelyet kiváló dél-balatoni borok kísérnek majd. A program részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.
Tavaly szeptemberben egyetlen este alatt több mint kétszáz embert sikerült asztalhoz ültetni Kaposváron a minőségi gasztronómiai jegyében. Az Ízek • Borok • Találkozások gasztronómiai program komoly sikert hozott – emelte ki Szommerné Egyed Linda, az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke. „Most még magasabbra tettük a lécet, hiszen ezúttal 6 kaposvári étterem, 7 somogyi élelmiszerüzem, 7 somogyi kistermelő és 6 dél-balatoni borász csatlakozott a kezdeményezéshez. A tavalyi év tapasztalata alapján tehát egyértelműen elmondhatjuk, hogy a fogyasztók, a kaposvári és környékbeli emberek nyitottak a program iránt, mindez pedig az éttermeket, az élelmiszer-feldolgozókat, a kistermelőket és a borászatokat is inspirálta.”
Június 3-án, kedden 18 órától a város hat éttermében egyidőben szervezik meg a borvacsorákat, ahová várják a kulináris élmények kedvelőit. Minden étteremben egy-egy élelmiszer feldolgozó, termelő és borász személyesen is bemutatkozik, megismerteti termékeit a jelenlévőkkel. A dél-balatoni pincészetek körében is egyre népszerűbb az esemény – emelte ki Kvák Emil, az Ikon Borászat vezetője. „Idén már kilenc borászat jelezte, hogy szívesen venne részt ebben a nagyszerű programban. Ezek a gasztronómiai programok ugyanis kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy megmutassuk azokat az nüánsznyi dolgokat, amelyektől csodásan működnek majd a bor-étel párosítások.”
Nagy Renáta, a Pöttyös Kert alapítója, a Somogyi Helyi Termék Egyesület képviseletében hangsúlyozta: bízik benne, hogy a jövőben még több kistermelő csatlakozik a programhoz. „Ez az esemény igazi ízélményt nyújt a vendégek számára. A kaposvári séfek csodás ételeket alkotnak, nekünk kistermelőként pedig felemelő érzés látni, hogy milyen nagyszerűen tudnak működni saját alapanyagaink egy ilyen menüsorban. A fantasztikus dél-balatoni nedűk pedig teljessé teszik ezt a kulináris kalandozást.”
Ez egy nagyszerű összefogás, amely gazdagítja a város program kínálatát és a minőségi gasztronómiát helyezi a fókuszba – erről már Gergely Ica, a Kapos Étterem és Hotel marketing igazgatója beszélt. „Nagyon fontos, hogy ez nem csupán egy klasszikus borvacsora, hiszen itt az ételek mögött történetek vannak. A kistermelők, az élelmiszer-előállítók és a borászok mesélnek, s apró titkokat is megosztanak, ez is egyfajta. Ráadásul azt látjuk, hogy egyre többen keresik a helyi termékekből előállított ételeket és régió borait, így ebben is egy hatalmas tudunk lépni az Ízek • Borok • Találkozások programnak köszönhetően”
A jelentkezni személyes az éttermekben lehet, illetve az Ízek • Borok • Találkozások Facebook oldalán és a Facebook eseményeknél minden részletes információt megtalálnak a program iránt érdeklődők.
Résztvevő éttermek: Hotel Dorottya, Kapos Étterem, La Pergola Étterem és Pizzéria, Koós Tamás-Mesés ételek, Grillbecue, A Bárány
Résztvevő élelmiszer feldolgozók: Fino-Food Kft., KOMETA 99 Zrt., Halker Kft., 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., MATE Bőszénfai Szarvasfarm Zselicvad, SZAFI-Group, Silver Tojás Kft.
Résztvevő kistermelők: Vrancsik Tibor-Erdőkert-gomba és szarvasgomba gyűjtő, gombaszakértő, Krista Zoltán-Krista Porta-különleges savanyúságok és zöldségkrémek, Nagy Renáta-Pöttyös Kert-zöldségek és tartósított zöldségek, Somogyi Mangalica-mangalica füstölt áru és prémium tőkehús, Ruttkai György-Green Bombs mikrozöldek, Schalkhammer-Kenyeres Márta-Márta Kincses Kosara, Hanzel Róbert-Hanzel Méz-díjnyertes fajta mézek
Résztvevő borászatok: Garamvári Szőlőbirtok, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Androsics Birtok, Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok/Rádpuszta Szőlőbirtok, Ikon Borászat, Veszprémi Pince