Receptek

Előétel

Az étvágy felkeltésében sokat számít a szem, az ízlésesen tálalt előétel látványa könnyebben beindítja az emésztőrendszert. Már a reneszánsz lakomákon igyekeztek, hogy a különleges tálalással is elkápráztassák a vendégeket...

Szekszárdi csemegesajt dióval, almakrutonon tálalva 2018-03-03

Hozzávalók:

  • 25 dkg szekszárdi csemege sajt (Szegzardina)
  • 2 szem piros (pl. Idared) alma
  • 20 dkg zellergumó
  • 5 dkg dió
  • 4 db citromlevél

A csemege sajtot 5 mm-es szeletekre felvágjuk, az almák magházát kiemeljük, és hámozás nélkül 15 mm-es szeleteket vágunk belőle. A zellergumót meghámozzuk és 1-2 mm-es vastagságúra szeljük fel. A zellerből forró bő olajban zeller chipset sütünk. A diót gorombára vágjuk, és enyhén serpenyőben megpirítjuk. Az alma karikákat serpenyőbe tesszük, leheletnyi cukorral megszórva fedő alatt 2 perc alatt roppanósra pároljuk. Közben a sajtot roston megsütjük. A tálaláskor a forró, enyhén karamelles almakarikára helyezzük a zellerchipset, rácsúsztatjuk a megpirult sajtot, végül a tetejét megszórjuk a pirított dióval. Citromfűvel díszítjük!