Széchenyi 2020 Széchenyi Terv Plusz

Receptek

Desszert

Az édesszájúak is megtalálják a finom számítást nálunk...

Sajt-rizstorta rumos csokiöntettel 2018-03-03

Hozzávalók:

1 rizstortához:

  • 15 dkg rizs
  • 4,5 dl Fino +30% fehérjével növelt tej
  • 3 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 db narancs és a héja
  • 3 dkg mazsola
  • 20 dkg szilva
  • 20 dkg Fino natúr sajtkrém
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt

Csokoládé öntethez:

  • 3 db tojássárgája
  • 4 dl Fino +30% fehérjével növelt tej
  • 2 dkg liszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 dkg kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 cl rum

Rizstorta:

A rizst kiválogatjuk, majd 1,5 dl forró vízbe öntjük. Lassú tűzön dinszteljük, fedő alatt. Ha a vizet felszívta, hozzáöntjük a felforralt tejet, és fedő alatt sütőbe téve 150 C fokon puhára pároljuk.

A tojások sárgáját a kristálycukorral, vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal, és a vízbe áztatott mazsolával habosra kikeverjük. Ehhez adjuk a krémsajtot majd a tejberizst. A tojások fehérjét csipet sóval és a kristálycukor felével kemény habbá verjük, és lazításként a Friss sajt alaphoz adjuk. A narancs húsát és a szilvát apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a rizsfelfújthoz. Vajazott, lisztezett tortaformába töltjük a masszát, majd 150 fokos előmelegített sütőben megsütjük. A rizskók készíthető szilikon formába töltve is. A sütési idő a torta esetében kb. 40 perc. Ha egy hústűt a torta közepébe szúrunk, és az száraz marad, akkor kivehetjük a sütőből. Ezután 15 percig pihentetjük, körbe vágjuk, majd levéve a sütőforma oldalát 12 szeletre osztjuk.

 

Csokoládé öntet:

A tojások sárgáját összekeverjük a kakaóporral, liszttel, cukorral és 1 dl tejjel. Ezután a többi tejet forrón ráöntjük, vízfürdőn, vízgőz felett besűrítjük, majd forrón a kockákra tört étcsokoládét beleolvasztjuk. Tálaláskor öntjük hozzá a rumot az öntethez.

 

A cikkekre vágott meleg rizstortához forrón adjuk a rumos csokiöntetet.