Receptek
Desszert
Az édesszájúak is megtalálják a finom számítást nálunk...
Friss sajtpuding erdei gyümölcsökkel 2018-03-03
Hozzávalók:
2 őzgerinc formához:
- 16 db babapiskóta
- 20 dkg erdei gyümölcs lekvár, erdei gyümölcs mix (szeder, eper, málna, ribizli)
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 20 dkg Fino natúr sajtkrém
- 3 dl Fino +30% fehérjével növelt tej
- 3 dl habtejszín
- 5 cl narancslikőr (Grand Marnier vagy Triple sec)
- 10 dkg erdei gyümölcs lekvár
- 2 dkg zselatin
- 2 dkg habfix
- 5 dkg porcukor
A babapiskótákat beáztatjuk. A gyümölcslekvárt kikeverjük, és 2 dl vízzel felforraljuk. A forró felhígított lekvárban addig áztatjuk a piskótákat, amíg megszívják magukat. Ekkor beletesszük az alufóliával (vagy folpackkal) kibélelt őzgerincformákba, majd vékonyan lekenjünk lekvárra.
A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a kristálycukorral, és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és krémalapokhoz öntjük. Forró vízgőz felett besűrítjük. Levéve a vízgőzről hozzáadjuk a krémsajtot, a narancs likőrt és a lekvárt. A tejszínből kemény habot verünk, majd a habhoz keverjük a porcukorral elkevert habfixáló port.
A zselatin port 2 dl langyos vízbe áztatjuk, s ha megduzzadt (kb. 5 perc), vízgőz felett enyhén felmelegítve mézsűrűségű folyadékot kapunk. Ezt a folyadékot és a felvert tejszínhabot a visszahűlt krémbe intenzív keveréssel eldolgozzuk.
A zselatin ilyenkor gyorsan köt, ezért a Friss sajt krémet „szaporán” betöltjük a kibélelt őzgerinc formákba. Hűtőben 4-6 C fokon legalább 4 órán keresztül hűtjük.
Az erdei gyümölcs mixet a legjobb friss gyümölcsökből, de ha elkészíthető mirelitből is. A legfontosabb, hogy a gyümölcsök kevés hőkezelést kapjanak, és tápértékük megmaradjon. A gyümölcsökre öntjük a cukrot, kicsit összekeverjük, majd vízfürdőn 5-10 percig melegítjük. Ha a cukor elolvadt, a gyümölcs már nem roppanós, akkor kész a ragu.
Tálaláskor a formákból kifordítjuk a Friss sajt pudingot és felszeletelve a lehűtött gyümölcs öntettel tálaljuk. Menta levéllel díszítjük.