Hét ok, hogy miért igyunk tejet

1. Az egészséges csontokért
A tej jelentős kalciumtartalmának köszönhetően hozzájárul az egészséges csontok és fogak kifejlődéséhez, a csontritkulás kockázatának csökkentéséhez.
 
2. Egyes rákfajták (például vastagbél-és emlődaganat)gyakoriságának csökkentéséért
A daganat prevencióban jelentős szerepe van a tej fehérjetartalmának is.
 
3. Az immunrendszer javításáért
A tejben található egyik zsírsav, a mirisztinsav erősíti az immunrendszert.
 
4. A szív és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás megelőzéséért

A tej szfingolipid- és szfingomielin-tartalma véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A fejheréje kazokinin és laktokinin együttes hatásának köszönhetően kedvező hatású a vérnyomás csökkentésére.
 
5. Az emésztőrendszer védelméért
A tej foszfolipidjei a tejfehérjékkel speciálisan kapcsolódva, „bevonják” a gyomor nyálkahártyáját, így fejtnek ki védőhatást.
 
6. Az ideális testtömeg megtartásáért
A tej konjugált linolsavtartalma (CLA) szerepet játszhat a testtömeg és az energiaforgalom szabályozásában. A kedvező élettani hatásokon kívül biztosítja a szükséges fehérjét és B12 vitamint a laktovegetáriánusok számára.
 
7. Egyes diétákban a tej is jelentős szerephez jut
A tej zsírja előnyös gyomor-és bélbetegségekben szenvedőknek. A túró kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, ezért fogyasztása a májbetegek részére javasolt. A savanyított tejtermékek, például író, aludttej, joghurt egyes gyomorpanaszokra is kiváló.
 
Forrás: Tejipari Hírlap